Oleh: ithum | 12 Februari 2008

Menampilkan Informasi Update Terbaru ClamAV Menggunakana RSS

RSS atau Really Simple Syndication merupakan sebuah feature dalam web yang dapat digunakan untuk menampilkan konten dari website lain ke dalam web maupun blog kita. Untuk blog yang menggunakan wordpress sebagain engine-nya, menampilkan RSS dari sebuah situs dapat dilakukan dengan mudah, karena hanya dengan mengisikan alamat URL feed dari situs tersebut, RSS tersebut akan langsung dapat ditampilkan di blog kita.
Update antivirus, merupakan sebuah informasi yang  cukup banyak ditunggu dan dicari-cari oleh para pengguna komputer, hal ini dikarenakan saat ini setiap hari hampir selalu muncul virus baru ataupun variannya.
Dengan RSS, kita dapat menampilkan informasi update antivirus di blog kita, sebagai contoh adalah informasi update untuk clamAV. Untuk dapat menampilkan informasi update clamAV, kita dapat memanfaatkan feed yang  sudah ada disediakan oleh situs lain ataupun membuat feed sendiri. Untuk user yang tidak ingin repot ataupun tidak terbiasa dengan pemograman web, pilihan menggunakan feed dari situs lain adalah pilihan yang tepat, sedangkan user yang memiliki kemampuan pemrograman web dapat memilih opsi untuk membuat sendiri feed, sehingga dapat meng-customize RSS sesuai dengan keinginannya.
Menggunakan RSS yang disediakan situs lain
Situs yang menyediakan feed untuk update clamAV adalah situs milik saya di  ithum.net, adapun alamat feed untuk info update clamAV adalah di http://ithum.uk.to/clamav/feed/.
Dengan menggunakan alamat RSS di atas, dengan cara yang mudah kita
dapat menambahkannya di blog kita menggunakan fasilitas RSS.
Untuk pengguna wordpress, penambahan RSS ini dapat dilakukan secara
mudah dengan menggunakan widget.
Membuat sendiri RSS
Untuk user yang memiliki kemampuan pemograman web, kamu  dapat membuat feed sendiri untuk konten RSSnya.  Dalam contoh ini saya menggunakan PHP sebagai bahasa pemogramannya dengan memanfaatkan domain gratis dan hosting gratisan juga. Domain ithum.uk.to saya peroleh gratis di freedns.afraid.org sedangkan hosting gratis daya dapatkan di 000webhost.com.
Pembuatan RSS untuk informasi update clamAV dapat saya jelaskan
sebagai berikut:
1. File Update clamAV terdiri dari 2 jenis yakni main dan daily dengan extensi .CVD, file main.cvd merupakan update cumulative untuk clamAV sedangkan daily.cvd merupakan update terbaru. File update clamAV ini disediakan oleh clamav.net di url db.local.clamav.net, database.clamav.net atau mirror di indonesia yakni di db.clamav.or.id.
2. Untuk mengetahui informasi update clamAV, kita menggunakan file update tersebut yakni main.cvd dan daily.cvd dengan membaca informasi di awal file.  Sebagai contoh, file daily.cvd memiliki informasi awal file sebagai berikut:
ClamAV-VDB:11 Feb 2008 19-56 +0000:5779:3994…..
Dengan fungsi PHP explode kita memisahkan data pembacaan file tersebut dengan “:” sebagai separator sehingga kita akan mendapatkan
$data[0]= “ClamAV-VDB” -> signature file virus database clamAV
$data[1]= “11 Feb 2008 19-56 +0000” -> tanggal release
$data[2]= “5779” -> versi update

3. Dengan menggunakan data di atas kita dapat membuat script PHP untuk mengetahui informasi update clamAV.

//fungsi baca file
function bacaclamavdaily() {
$fh=fopen(“http://db.clamav.or.id/daily.cvd”,”r”); // membuat file handle
$isifile=fread($fh,80); // membaca data sebanyak 80 byte saja
fclose($fh);
$data=explode(“:”,$isifile); // memisahkan hasil pembacaan file, “:” sebagai separator
if ( $data[0]==”ClamAV-VDB” ) { // cek signature clamav-vdb
$clamavdaily[versi]=$data[1]; // versi update
$clamavdaily[tanggal]=$data[2]; // tanggal update
}
return $clamavdaily;
}

Untuk membaca informasi main.cvd, dapat digunakan fungsi diatas dengan mengganti file daily.cvd dengan main.cvd.

//fungsi bikin XML
function bikinxml($mainclamav, $dailyclamav) {
$xmle=”<?xml version=\”1.0\” encoding=\”ISO-8859-1\”?>
<rss version=\”2.0\”>
<channel>
<title>ClamAV Update Info</title>
<description>Update Information for ClamAV Antivirus , main.cvd and daily.cvd, created by ithum.net</description>
<link>http://www.ithum.net</link&gt;
<lastBuildDate>”.date(“r”).”</lastBuildDate>
<generator>www.ithum.net</generator>”;
if ( $mainclamav[versi] ) {
$xmle.=” <item>
<title>ClamAV main update</title>
<link>http://db.clamav.or.id/main.cvd</link&gt;
<description>ClamAV main update</description>
</item>”;
}
if ( $dailyclamav[versi] ) {
$xmle.=” <item>
<title>ClamAV daily update</title>
<link>http://db.clamav.or.id/daily.cvd</link&gt;
<description>ClamAV daily update</description>
</item>”;
}
$xmle.=”</channel>
</xml>”;
return $xmle;
}

program utama adalah sebagai berikut:

<?
$dailycvd=bacaclamavdaily();
$maincvd=bacaclamavmainy();
$xmlnya=bikinxml($maincvd, $dailycvd);
header(“Content-Type: text/xml; charset=English-UTF8”);
// menentukan bahwa web page berisi xml data
echo $xmlnya;
?>

Penting untuk diperhatikan bahwa, sebelum mengeluarkan output xml, kita harus menentukan header content sebagai xml data.  Apabila header di atas
tidak disertakan, maka output kita akan berupa halaman web dengan  konten html.
Feed reader akan mengecek content dari feed yang dibaca, sebagai contoh apabila kita menggunakan wordpress, saat header sbg xml tidak disertakan, wordpress tidak menampilkan isi dari RSS-kita sebab dianggap sebagai halaman web html dan bukannya halaman web dengan konten XML.

RSS Feed untuk PCMAV atau Anti virus lain
Contoh script di atas merupakan contoh yang sangat sederhana, masih dapat dikembangkan lebih jauh lagi.
Penggunaan RSS untuk update anti virus  ini tidak terbatas hanya pada
clamAV,  Anda dapat mengembangkannya untuk anti virus yang lain,
misal pcmav atau yang lain.
Apabila Anda tertarik untuk membuat RSS untuk PCMAV, ada sedikit informasi yang mungkin belum banyak yang tahu. Informasi update PCMAV dapat ditemukan di http://pcmav-update/pcmav.ini
File ini digunakan PCMAV versi saat ini untuk melakukan
pengecekan update terbaru PCMAV, file pcmav.ini berisi informasi yang dienskripsi, adapaun secara garis besar tiap baris file ini tersebut berisi informasi:
Signature (), Deskripsi , Link update ke-1, Link2, Link3, size, versi, build dan status/active.


Responses

  1. pertamak …..

  2. keduaxxx …

    wah untuk artikel ini kayaknya gak bisa dibaca cepat-cepat soalnya teknis bangat …tapi thanks utk artikel ini.

    Kebetulan saya lagi mencari informasi bagaimana caranya menampilkan isi berita atau blog orang lain secara keseluruhan di blog kita, jadi bukan cuma headline nya saja

    salam
    partisimon

  3. bro sorry minta alamat rss nya ya aku br bikin blog belum ada apa and ga tau apa-apa jd kayanya sekalian belajar juga bro dari sini thk’s ya

  4. bgmna cara update PCMAV 1.4 ???

  5. soalx antivirus gw sdh outdate….????
    gmna nih???
    tolong yach

  6. salam kenal,jeh ^_^”

  7. cheap wigs
    Louis, 6. On the Sunny Side of the Street, 7. Anything Goes, 8.
    When it comes to snow boots, buy for function not
    for looks. You want them to be warm, always, and you do not want to
    be slipping, sliding, and falling on poorly cleared sidewalks.
    If you’re only outside for short periods normal boots should be fine, just be
    aware of a couple things.

    tape in extensions The word is breach, and don go moving the goalposts now kid.
    You know what you meant when you said the breeder will
    get the dog back. That not a guarantee. IT IS
    NOT INTENDED TO PROVIDE MEDICAL ADVICE. The publication of this information does
    not constitute the practice of medicine, and this information does not replace the advice of your physician or other health care provider.

    Use of these remedies in connection with over the counter or prescription medications can cause severe adverse reactions.
    tape in extensions

    clip in extensions Boreman maintained that she received no money for Deep Throat and that
    the $1,250 payment for her appearance was taken by Traynor.[22]In 1976, Boreman married Larry Marchiano, a cable
    installer who later owned a drywall business.
    They had two children, Dominic (born 1977)
    and Lindsay (born 1980). They lived in Center Moriches, a small town on Long Island.
    clip in extensions

    lace front wigs We also may collect demographic information. We use aggregate demographic information about our audience to improve our service,
    for marketing purposes and/or industry reporting
    purposes.Many of our products and services are free to subscribers
    who meet certain demographic criteria. Independent auditors
    may need to certify the eligibility of these subscribers.
    lace front wigs

    wigs online AdvancedHi ( to bid or buy) Daily Deals Gift Cards Help Contact Sell My eBayExpand My
    eBay Summary Recently Viewed Bids/Offers Watch List Purchase History Selling Saved Searches Saved Sellers
    MessagesNew ListingVintage 1920 AM Side Glance Kewpie DollVery
    Sweet 13″ jointed arms composition doll. She is marked on her back. She actually is a molded hair doll but I purchased her with a wig and kept her that way. wigs online

    human hair wigs The store features fashion, cosmetics, a spa, and a lounge for mixing it up with future “Kens.” The entire collection of goods and services seems geared towards transforming real, live women and girls into life sized facsimiles of the infamous fashion doll. From t shirts bearing the slogan “I’m a doll!” to spa treatments called “Plastic Smooth,” everything in the posh building encourages visitors to become Barbie. I was particularly creeped out by the cosmetics display topped by the words “Plastic Smooth” and a row of larger than life, close up photos of Barbie faces. human hair wigs

    human hair wigs 1. IF IT NOT CREEPY, DON POST IT. Insufficiently creepy submissions will be removed at moderators discretion. The premium synthetic fiber used to create the Desire mimics the appearance, feel and movement of biological hair. The Hair Society Luxury Collection by Ellen Wille is 100% hand tied, monofilament, with a beautiful lace front. Ellen Wille has designed the ultimate cap construction for comfort and lightweight wear, providing an ideal solution for women experiencing minimal to total hair loss. human hair wigs

    hair extensions No need to be scared, just do it. I have been into heeled boots for over 30 years, its one of the best things I ever did. Like some above I can slip into a 38 or 39 and have no problem finding them. Connacht, Leinster and Munster, three of the four provinces of Ireland, became an independent nation? the Republic of Ireland, under the Anglo Irish Treaty. Ulster, the fourth province, broke away from mainland Ireland creating what we know as Northern Ireland (FAIT, 1998). Now, after Britain has put the future of Northern Ireland in the hands of the Irish, it is faced with the. hair extensions

    lace front wigs Two major parties dominated the political landscape: the Democratic Party, led by Andrew Jackson, and the Whig Party, assembled by Henry Clay from the National Republicans and from other opponents of Jackson. Minor parties included the Anti Masonic Party, an important innovator from 1827 to 1834; the abolitionist Liberty Party in 1840; and the anti slavery Free Soil Party in 1848 and 1852. The Second Party System reflected and shaped the political, social, economic and cultural currents of the Jacksonian Era, until succeeded by the Third Party System.[3] Frank Towers specifies an important ideological divide:. lace front wigs

    full lace wigs I more focused on the people who at least seem to know what they are talking about. And why does it have to be shitting on Pierce and defending IT and not just giving a fair analysis lol like every time you side with someone or side against someone it has to be shitting on/defending? That more or less just come from the hostility of the fan base. As a neutral fan I don see how you can “shit” on anyone but really Ainge in a situation as delicate as this 1 point submitted 2 months ago. full lace wigs

    360 lace wigs So basically this is worse than the default settings because most computers can hit much higher than minimum 60FPS. The default settings let you drop below, this doesn FO4 came out, I made a video that got 500k views demonstrating the game tickrate was still tied to framerate. Yet it is being spread as “confirmed”.. 360 lace wigs

    full lace wigs What’s more, Hindu culture associates the owl and its noiseless flight with the goddess Lakshmi, and considers the owl as a symbol of luck and prosperity. Native American cultures also revere this winged wonder. For instance, Apaches believe that if you dream about an owl, death may be soon to follow. full lace wigs

    360 lace wigs Livingston was built as part of the New Towns Act of 1946, in part to ease overcrowding in Glasgow. Livingston was the fourth new town of five. The others were East Kilbride, Glenrothes, Cumbernauld and Irvine. The wait is over! Rihanna’s eighth album, Anti, is finally here and it barely resembles the glossy, hook laden pop she’s released in the past. Was it worth the wait? Is it any good? We convened a panel of Rihanna stans to listen to the album and find out.1. “Consideration (ft.
    360 lace wigs

    clip in extensions Personality will win out over beauty almost every time.
    Our kids are beautiful, but that’s not why they’ve been so successful in pageants.

    It’s because they love being on stage, and the judges can tell this by
    their behavior.Pageants are also about creativity and originality, especially in the sportswear, casual wear, costume wear, and
    swimsuit categories. clip in extensions

    Lace Wigs : 9.6″ Width. : 3.3″ High. : 15.5” Please. I think you should look into graphic novels and comics! Maybe not the rock band aspect but the brutality and badassery is there. There a GN called Locke and Key written by Stephen King son. Then there the Colder comics by Dark Horse. Lace Wigs

    wigs online For instance, the bulls got put out of the playoffs 3 years in a row by Detroit. In 91 they nutted up and swept them in the ECF and it was dope as fuck. If they had played the Grizzlies, then the Hornets, then the Rockets who would give a fuck?. 5 in the United Kingdom, “Open Your Eyes,” and “Hold On.” All six of these songs appear on the Black Box album Dreamland. Also, she performed uncredited lead vocals on Seduction’s “You’re My One and Only (True Love),” and lead vocals on C+C Music Factory’s “Gonna Make You Sweat (Everybody Dance
    Now),” which hit No. 1 on the Billboard Hot 100 in 1991.[7] wigs online.


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

Kategori

%d blogger menyukai ini: